zaterdag 14 april 2012

Fort Jesus

Fort Jesus, wakend over de haven van Mombassa, werd in 1593 voor Portugal gebouwd door een Italiaanse architect. Sindsdien werd het verschillende keren vergroot en gerenoveerd. Het bleef ruim drie eeuwen het meest strategische gebouw aan de Swahilikust. Ruim tien keer ging het in andere handen over, meestal gepaard met veel geweld. De langste strijd in zijn bestaan, een 33 maanden durend beleg door Oman van 1696 tot 1698, kostte minstens 6000 levens. In de koloniale tijd nam het belang af en diende het fort als militaire barak en gevangenis. Het is het bekendste museum van de streek. 


De cisterne (vierkant bouwwerk in het midden van de foto), in 1603 uitgegraven om hemelwater van het dak van de kerk op te vangen via een systeem van buizen, was in gebruik tot 1790.
De toegangspoort tot Fort Jesus dateert uit de 16de eeuw. 
Huis van de kapitein
Het fort is gebouwd op een dikke laag koraal.
De zeezijde van Fort Jesus biedt een fantastisch uitzicht over de met palmen omzoomde haven, de andere muren kijken uit op Mombassa.
Langs deze weg werd het fort bevoorraad van op zee. 
Ruïnes van de kerk. De Portugezen waren katholiek, vandaar ook de naam 'Fort Jesus'. 
De meeste kanonnen zijn van Schotse en Engelse makelij. 

Fort Jesus Museum. Het museum toont een fraaie collectie voorwerpen die tijdens de opgravingen bij het fort zijn gevonden, variërend van Chinees porselein tot Arabisch aardewerk. Het museum is gebouwd op de plaats waar vroeger de barakken van de soldaten stonden. Het is klein maar geeft wel een goed beeld van de situatie ten tijde van de Swahilibeschaving. Sommige stukken zijn meer dan 1000 jaar oud. Het museum heeft ook een mooie expositie oer de berging van materiaal uit het wrak van de Santo Antonio de Tanna, dat in 1697 tot zinken gebracht werd tijdens een poging de belegering van het fort te breken.
Monument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. 
Omani House. Een Omaanse koopman liet dit huis omstreeks 1800 bouwen op de wapenplaats waar de Portugezen in 1698 het laatste verzet boden, voordat de kapitein werd doodgeschoten en onthoofd.



Portugese graffiti. Rond 1639 schilderde een Portugese zeeman dit paneel met schelpen, mensen, vissen en andere dieren.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten