zondag 15 april 2012

Old Town

Het oude stadgedeelte van Mombassa is eigenlijk helemaal niet zo oud. De meeste gebouwen dateren uit de 19de eeuw en hoewel er een aantal eeuwenoude fundamenten en muren te vinden zijn, geven de twintig moskeeën een realistischer beeld van de leeftijd van de stad. Het is er gezellig vertoeven. De wirwar van kleine steegjes, het volk dat buiten leeft, de winkeltjes vol met souvenirs en curiosa en de stedelijke drukte zijn uitnodigend. Een goede gids is een absolute must, anders loop je zo voorbij aan de historische gebouwen. 

Abdul, een local en de geknipte gids. Wel even onderhandelen over de prijs! 
Africa Hotel, gebouwd in 1901. De twaalf slaapkamers waren vooral geliefd omwille van het prachtige uitzicht over de zee. Het gebouwd heeft een tijd gediend als naaiatelier. In die periode woonden de Portugese en de Duitse consul vlakbij, de Franse consul leefde in Dalal House (tegenover dit hotel). 
Business Road, het bruisende handelscentrum van Old Town.
De Dhowhaven, langs de oude stad, wordt lichtelijk overschat. Er liggen wel wat schepen, maar tientallen, laat staan honderden dhows, hoef je er niet te verwachten. 
Leven House. Het huis is genoemd naar een Brits schip dat  Mombassa bezocht in 1824.  Officieren van dit schip kregen de toestemming van Captain Owen om van hieruit de slavernij de bestrijden. Oorspronkelijk was dit huis eigendom van Seyyid Said bin Sultan, de heerser van Zanzibar. Luitenant James Emery, die aan het hoofd stond van Mombassa tijdens het Britse protectoraat (1824-1826), betaalde in 1825 bevrijde slaven voor de bouw van de tunnel en de trappen naar de steiger (zie Dhowhaven). Het huis is volledig gerenoveerd tussen 2002 en 2008.
Mombassa House is rond 1880 gebouwd door een vertrouwelijk van de sultan van Zanzibar. Dit is een van de zeldzame voorbeelden van een Mombasa Traditional House met twee verdiepingen. Er zijn maar een paar huizen in Mombassa met een gesloten balkon. De functie hiervan is de bescherming van de privacy van de islamitische vrouwen. De bijzondere architectuur zorgt ervoor dat het huis nog voldoende verlucht wordt. 
De oorspronkelijke Mombassa Club.
Rond het plein voor Fort Jesus staan vroeg-koloniale  gebouwen, waaronder het originele politiebureau uit 1898, waarin momenteel Ali's Curio Market zit, en de Mombassa Club, sinds de opening in 1897 een exclusieve, besloten club waarin alleen mannen zijn toegelaten. 
De theepot op het plein voor Fort Jesus is een tastbare herinnering aan de Arabische invloeden.
Veel architectuur in de oude stad is onmiskenbaar beïnvloed door de Indiaas aandoende Zanzibarstijl waar de Busaidibezetters uit de 19de eeuw gek op waren. Dat zie je vooral terug in de sierlijk bewerkte balkons en de luiken.
De Mandhrymoskee op Bachawy Road, uit 1570, is officieel de oudste en heeft een opvallende minaret maar is zelden open voor publiek.
Poort van de oude slavengevangenis. 
Stadscentrum.
Met de ferry terug naar het vasteland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten